Saxofoon en klarinet atelier

Holger de Bruin

REPARATIES

KERKSTRAAT 2

3972 EL DRIEBERGEN

06-169 00 673

Saxofoon en klarinet reparatie, onderhoud, revisies en aanpassingen in de omgeving Utrecht. Ook metalen en houten dwarsfluiten en ierse fluiten.Voor particulieren, muziekwinkels, harmonie- en fanfareverenigingen, muziekscholen en instrumentenfondsen.

 • GRATIS INSTRUMENTENCHECK
 • LAGE PRIJZEN
 • ATELIERBEZOEK UITSLUITEND OP TELEFONISCHE AFSPRAAK (06 169 00 673)
 • GOED BEREIKBAAR
 • GRATIS PARKEREN

In het Saxofoon en klarinet atelier kunt U uw instrument altijd gratis laten controleren. Kleine reparaties kunnen direct gedaan worden terwijl u wacht. Bel 06-169 00 673 om een afspraak te maken. Snelle service is mogelijk.

Wat kan er zoal mis zijn aan een sax of een klarinet?

 • Afstelling van de kleppen die niet meer klopt
 • Hard geworden, loszittende of versleten polsters
 • Versleten kurktappen die niet meer luchtdicht zijn
 • Beschadigde of niet meer vlakke toongaten
 • Verbogen kleppen, teveel speling.
 • Barsten in het hout of deuken in het metaal
 • Een sax kan ook iets uit model geraakt zijn door vallen of stoten (ook in de koffer!)
 • De verbinding tussen de saxofoonhals en de body kan speling krijgen en dus lekken

Gratis controle

Jaarlijkse controle van uw instrument door een reparateur of door je leraar of lerares is geen overbodige luxe. Vaak verloopt de afstelling ongemerkt door inklinken van polsters, kurk en vilt, waardoor het instrument steeds minder makkelijk aanspreekt. Dat heb je soms zelf niet in de gaten omdat je er aan went. Er wordt dan meteen gekeken of de assen nog voldoende gesmeerd zijn. Zo'n controle doetj Holger de Bruin gratis. Ook muziekverenigingen. instrumentenfondsen e.d. kunnen hun instrumenten jaarlijks gratis laten checken.

De kleine afstelbeurt

Als blijkt dat dat er het één en ander mis is, dan kan de afstelling van de kleppen worden bijgesteld. Het hout van klarinetten wordt dan meteen inwendig met olie behandeld en veel voorkomende slijtage aan met name buffers in het mechaniek van de kleppen verholpen. Voor het smeren van de assen moeten de kleppen worden gedemonteerd. Het mechaniek moet namelijk eerst volmaakt stofvrij zijn omdat anders schurend vuil met de olie mee de scharnierende asbuisjes in wordt getransporteerd. Dit vuil veroorzaakt snelle slijtage en een minder goed lopend mechaniek. Smeren valt daarom niet onder de kleine afstelbeurt.

De grote onderhoudsbeurt

Bij de onderhoudsbeurt worden de kleppen gedemonteerd. Dat is nodig als het mechaniek gesmeerd moeten worden en/of de polsters erg vuil zijn. Dan worden alle onderdelen gereinigd, leren polsters waar nodig geïmpregneerd met een waterafstotend middel en eventueel hier en daar een versleten en loszittend kurk-, rubber- of viltbuffertje vervangen.Hout wordt met olie behandeld. Daarna wordt alles weer gemonteerd, gesmeerd en afgesteld.

De revisie

Het instrument kan ook echt aan een revisie toe zijn als polsters versleten zijn en te veel speling in het kleppenwerk is ontstaan.

Dan gaat het hele instrument uit elkaar, het wordt gereinigd en gepoetst, hout gaat in een speciaal oliebad.
Speling en andere problemen in de kleppen wordt verholpen, bij de saxen wordt de buis -die vaak niet meer helemaal recht is- gericht en zonodig uitgedeukt, toongaten en kleppen zonodig weer vlak gemaakt of gerepareerd, slappe of verroeste veertjes vervangen, losse solderingen opnieuw gedaan, kromme assen rechtgemaakt of vervangen, kurken verbindingstappen vernieuwd, enz, enz.
Met nieuwe polsters van hoge kwaliteit, nieuwe kurken, vilten, en rubberen stoot- en verbindingsbuffers wordt het instrument perfect afgesteld en speelt weer als nieuw!
Voor de klank en de zuiverheid wordt in eerste instantie de oorspronkelijke klephoogte aangehouden. Daarna wordt de intonatie en gelijkmatigheid van klank door het instrument uitgebreid te bespelen getest en indien nodig wordt de klephoogte daarna nog aangepast. De klephoogte kan ook naar uw eigen wensen hoger of lager worden afgesteld

De restauratie

Versleten of ernstig beschadigde instrumenten moeten gerestaureerd worden om weer bespeelbaar te zijn. Deze ingrijpende en dus ook dure operatie heeft natuurlijk alleen zin voor zeldzame oude instrumenten of zeer waardevolle instrumenten van recentere datum. Een restauratie behelst alles van het volledige herstel van het corpus, kleppenwerk en eventueel het maken van nieuwe onderdelen tot aan de laatste afstelling van de kleppen.

 

Aanpassingen van de saxofoon of klarinet

 • Aanpassingen van het mechaniek voor kleine of juist zeer grote handen. Met name de pinkkleppen van saxofoons zitten vaak net te ver voor kleine handen (zie foto's). De kleppen voor de hoogste tonen zijn vaak erg hoog, zodat kleine handen er niet omheen passen. Bij sommige merken klarinetten openen brede vingers vaak ongemerkt de zij-B/F# en de linker Eb/Bb een beetje. Met gepiep tot gevolg, met name in het duodeciemregister. Voor deze en andere problemen zijn eenvoudige aanpassingen mogelijk, die het spelen zeer zullen vergemakkelijken..
 • Voorzieningen voor spelers met specifieke problemen met de vingers
 • Het korter maken van klarinettonnetjes. Dit is vooral van belang voor bespelers van mondstukken met een grote tipopening.
 • Onderzoek naar en oplossen van problemen met de intonatie (stemming)
 • Het veranderen van de bocht van oud model Amerikaanse saxofoonhalzen
 • De linker pinkplateaus van saxofoons kunnen vaak lichterlopend worden gemaaktd
 • Aanpassingen worden bij voorkeur zo gedaan, dat de originele staat later kan worden hersteld..Daardoor blijft de waarde behouden.

Linker pinkplateau van een altsax vóór en na aanpassing