Saxofoon en klarinet atelier

Holger de Bruin

REPARATIES

KERKSTRAAT 2

3972 EL DRIEBERGEN

06-169 00 673

 

TIPS voor saxofoon en klarinet onderhoud

Wist je dat een Padsaver de sax veel langer in conditie houdt? Deze lange 'plumeau' -die je in de sax stopt voor hij in de koffer gaat- voorkomt dat de leren polsters te nat blijven of juist te snel uitdrogen. Daardoor blijven ze langer soepel en sluiten ze beter.

Als je de hals van je sax nooit schoonmaakt doe dat dan maar eens onder de (niet al te hete) kraan. Reparateurs komen regelmatig half dichtgeslibde saxhalzen tegen die met chemische middelen moeten worden gereinigd. Fris is anders en je toon wordt doffer en doffer. Ook mondstukken kun je voorzichtig schoonmaken onder de koude kraan en zonder zeep. Er zijn speciale buigzame wissers voor saxhalzen en mondstukken te koop bij de muziekhandel.

Kleppen die aan de toongaten plakken eerst schoonmaken door er voorzichtig een schoon strookje papier onder te schuiven, de klep te sluiten en het strookje er langzaam een paar keer onder vandaan te trekken. Als dat niet voldoende werkt kun je dit herhalen met een heel klein beetje talkpoeder op het strookje papier.

Draaipunten van het kleppenmechaniek moeten zo nu en dan met een klein beetje bij elke muziekwinkel verkrijgbare kleppenolie gesmeerd worden. De olie voor saxofoons mag niet te dun zijn. De gewone olie die in het huishouden en voor de fiets wordt gebruikt is veel te vloeibaar. De juiste olie beschermt tegen slijtage en roesten van de assen en hoeft maar zelden te worden aangevuld. Maak er geen druipende boel van want dan lost vaak de lijm waarmee kurk en vilt zijn geplakt op. Een zogenaamde oliepen maakt het een stuk gemakkelijker om juist te doseren. Een andere methode is om een heel klein schroevendraaiertje in een beetje olie te dopen (let op: laat er geen hele druppel aan hangen, dat is veel te veel) en de punt vervolgens tegen de te smeren plek te houden. De olie kruipt er dan vanzelf tussen.

Doe dit smeren hooguit 1x per jaar. Het nadeel van dit smeren is namelijk dat er altijd een beetje stof en fijn gruis dat zich op de draaipunten heeft vastgezet mee naar binnen loopt. Dat versnelt de slijtage bij de assen en puntschroefjes aanzienlijk. Daarom is het eigenlijk beter om eerst alle kleppen te demonteren en assen, puntschroefjes en de gaatjes waar ze ingedraaid moeten worden grondig schoon te maken met tissues en pijpenragers.

Ook het hout van de klarinet moet zo nu en dan met een klein beetje arachide(pinda)olie of amandelolie aan de binnenkant van de buis worden beschermd tegen het vocht uit de adem. Gebruik hiervoor zo'n klein blokfluitwissertje of een lapje aan een touwtje waar je een paar druppeltjes olie op doet. Smeer op de kopse kanten van het hout bij de tappen een beetje kurkvet als bescherming tegen inwateren. Maak dan ook meteen de toongaten die met de vingertoppen worden gesloten schoon met een wattenstokje.

Minerale olie is minder gewenst vanwege gezondheidsaspecten en omdat lijm waarmee materiaal is gelijmd erin kan oplossen. Lijnolie, zonnebloemolie en andere (half)drogende oliesoorten zijn ongeschikt omdat ze een toffee-achtige laag vormen die moeilijk te verwijderen is. Sommige als boringsolie verkochte producten bevatten toch deze verkeerde oliesoorten. Gewone goedkope arachideolie (pindaolie) van de supermarkt is een uitstekende olie voor het doel en ook nog in de keuken te gebruiken! Ingeval van noten- of pinda-allergie kan voorzichtigheid geboden zijn!

Jaarlijks je instrument laten nakijken en eventueel laten afstellen of een uitgebreide onderhoudsbeurt te laten geven is geen overbodige luxe. Kleine foutjes die door het gebruik in de afstelling van de kleppen ontstaan maken het bespelen onopgemerkt langzamerhand lastiger. Laat eventueel Uw docent hem even testen of bel even met 06-169 00 673 (Holger de Bruin) om een afspraak te maken voor een gratis check.